Vliv rodiny na naše vztahy





Autor
Martina
PUBLIKOVÁNO
15.05.2021

V květnu (přesně 15.5.) je Mezinárodní den rodiny a v červnu slaví svátek všechny děti. Přemýšleli jste někdy, jak moc vás právě rodina a to, kde jste vyrůstali, ovlivnilo? Často si hledáme partnera podobnému našemu rodiči opačného pohlaví, ale to není zdaleka všechno. Z rodiny jsme převzali různé zvyky, názory na roli ženy a úkoly muže v partnerském vztahu, na věrnost, na výchovu dětí, na řešení konfliktů, na vykonávání domácích prací nebo na trávení volného času. A do života a partnerského vztahu si neseme i přesvědčení našich rodičů, sourozenců, babiček, strýců atd. Schválně, co se říkalo u vás doma o mužích, ženách nebo jejich soužití? A souhlasíte s tím?

Často taky napodobujeme svoje rodiče, a když si to uvědomíme, tak se nám to nelíbí. Mnohdy totiž kopírujeme to, co nám na nich vadilo. Jak z toho ven? Je potřeba zjistit, které vzorce chování kopírujeme a prostě je změnit. Už to, že je odhalíme, nám pomůže ze zažitých vzorců vystoupit, pokud je nechceme uplatňovat ve svém partnerství a své rodině.

Někdy můžeme narazit právě u rodičů, případně jiných rodinných příslušníků na nepochopení, když se vydáme vlastní cestou a nejedeme ve stejných kolejích jako oni.  Pokud ale chceme žít svůj život a ne život těch druhých, je trocha rebelie zapotřebí.  Možná pomůže vysvětlit, že je máte rádi, vážíte si jich i toho, jak to mají/měli ve svém životě, ale vás tahle cesta šťastnými nečiní, a proto jdete po jiné.

Je naopak něco, co se vám ve vaší rodině líbilo a chcete to praktikovat i v té svojí? Může jít o maličkosti nebo tradice, ve kterých chcete pokračovat.

Já mám se svými rodiči blízký vztah přesto, že bydlíme daleko od sebe a fyzicky se nevídáme tak často. Pořád jsme v kontaktu a víme o sobě (skoro) všechno. Jeden můj kamarád dělí lidi na dvě skupiny. Skupina A jsou ti, kteří i v dospělosti mají se svou rodinou úzký vztah a skupina B ti, kteří se s rodinou vídají párkrát do roka a s detaily ze svého života se jim rozhodně nesvěřují. Já jsem jasné áčko. A (možná) podvědomě jsem vždycky vyhledávala partnery, kteří to mají stejně.

A co vy a rodina vašeho budoucího partnera? Těšíte nebo obáváte se prvního setkání? Je pro vás důležité si s nimi rozumět? Jak často je chcete vídat a jak moc zapojit do své budoucí rodiny?

Kontakt

TELEFON: +420 721 619 392

E-MAIL: info@singlove.cz speeddating@singlove.cz

Č. ÚČTU: 131-2879080257/0100

IČO: 21710252